Sisački biskup Vlado Košić predvodio je na svetkovinu Duhova u nedjelju 28. svibnja svečano misno slavlje u dvorištu katedralne Župe Uzvišenja sv. Križa u Sisku i tom prigodom podijelio sakrament svete potvrde 68 kandidata ove župe. U suslavlju bili su katedralni župnik Marko Karača i kancelar mr. Janko Lulić.

Na početku čestitavši svim okupljenim krizmanicima i njihovim obiteljima biskup je rekao kako je današnji dan prekretnica u njihovim životima, novi početak, a Duh Sveti je tu da odnese strahove i da hrabrost. Biskup je i podsjetio kako se na današnji blagdan spominjemo silaska Duha Svetoga, pedeseti dan nakon Uskrsa, na apostole. „Nakon što je Isus umro i treći dan uskrsnuo, četrdeset se dana ukazivao svojim učenicima da bi se uvjerili da je živ. Međutim još su bili strašljivi i nesigurni i zato im je Isus četrdeseti dan nakon Uskrsa rekao da ostanu u gradu dok se ne obuku u silu odozgor. Oni su zato devet dana molili, zajedno s Marijom majkom Isusovom, za silazak Duha Svetoga koga im je Isus obećao poslati od Oca kada bude uzdignut. Prema tom obećanju na dan Pedesetnice to se i zbilo“.

U nastavku biskup je ustvrdio kako upravo o tome i govori čitanje iz Djela apostolskih gdje su se apostoli napunili Duha Svetog i počeli govoriti u jezicima. „Apostoli su do tog vremena bili zatvoreni i još uvijek su se bojali Židova te su se sastajali u dvorani Posljednje večere gdje su se od straha i zaključavali. O tome možemo čuti i više puta u Evanđelju gdje stoji da su apostoli bili zajedno i da su se zaključali, a Isus se pojavio među njima ne podlegavši zakonima prirode. Oni su dakle tražili i čekali, molili i nadali se, da će im Gospodin Isus koji je uskrsnuo, doista poslati Duha. Kada je na Uzašašće uzlazio rekao im je: idite po svem svijetu i krstite sve ljude u ime Oca, Sina i Duha Svetoga… To da krste u ime Oca, Sina i Duha Svetoga smo i mi iskusili jer smo tako kršteni, a i kada se molimo Bogu te zaključujemo molitvu mi isto tako zazivamo Presveto Trojstvo. Na neki način vi ste svi već upoznali Duha Svetoga, ali on treba sada zahvatiti vaša srca dragi mladi da stalno boravi u njima i da vi budete hramovi Duha, jer Duh Božji želi prebivati u našem srcu i duši da nas on kao duhovna sila vodi i usmjeruje u našem životu. Ne živi čovjek samo o kruhu, čuli smo u zazivu prije Evanđelja, nego o svakoj Božjoj riječi. Mi znamo da smo ljudi na ovoj zemlji kojima je potrebna hrana i materijalna sredstva, ali nije sav život u tome. Čovjek da bi bio to što je treba prijateljstvo, ljubav, dobre odnose s drugima. To se ne može kupiti i platiti to su te lijepe riječi koje dolaze od Boga i naših bližnjih. Zato trebamo biti ti koji žive od riječi ne samo od kruha, a tu riječ daje Duh Božji, Duh Sveti“, zaključio je biskup.

Misno slavlje pjesmom je animirao katedralni Zbor mladih, a na kraju misnog slavlja okupljenim krizmanicima, kumovima i roditeljima čestitao je župnik Karača.