Danas se u Hrvatskoj obilježava Dan očeva. Današnji datum, 19. ožujka, u našoj je zemlji odabran zbog blagdana sv. Josipa, Isusova zemaljskog oca te se na taj dan slavi očinstvo i utjecaj očeva u društvu.

Prva proslava Dana očeva održana je 19. lipnja 1910. u SAD-u, u mjestu Spokane u američkoj državi Washington. Ubrzo se proslava proširila i po drugim gradovima Sjedinjenih Američkih Država, ali i po cijelom svijetu.
Datumi u kojima se ovaj dan slavi razlikuju se od zemlje do zemlje. Najčešće se Dan očeva slavi treće nedjelje u lipnju u 52 zemlje svijeta.
Obitelj današnjice sasvim se razlikuje od obitelji u prošlim vremenima pa se, sukladno tome, i uloga oca promijenila.

On nije isključivo onaj koji prehranjuje obitelj donoseći novac kući, već je puno aktivnije uključen u odgoj i obrazovanje svoje djece.
Često puta današnji očevi ostaju kod kuće umjesto majki i brinu za svoju sasvim malenu djecu. Kasnije su redovito uključeni u školovanje svoje djece, od zajedničkog učenja, pisanja zadaća, odlaska na roditeljske sastanke, uključivanja u radionice i ostale školske i izvanškolske aktivnosti svoje djece spremno preuzimaju odgovornost, posvećeni su i brižni roditelji.
U nekim dijelovima svijeta, nažalost, još uvijek nije tako, otac i dalje ima dominantnu ulogu krutog i nepopustljivog roditelja kojeg se bez pogovora sluša i koji nedovoljno osluškuje potrebe svoga djeteta.
Ipak, vjerujemo kako će budućnost donijeti promjene na bolje i kako će svi očevi svijeta sve svoje aktivnosti usmjeriti prije svega i isključivo na dobrobit svoje djece.

Izvor: školski portal
Foto: images.free photos, pixabay