Imati najboljeg prijatelja, igrati se s drugom djecom i ići na rođendanske proslave rutinske su aktivnosti za većinu djece. Zapravo, pojedini stručnjaci navode kako je „sklapanje prijateljstava jedna od najvažnijih misija srednjeg djetinjstva – društvena vještina koja će trajati tijekom njihova života“!

Prijateljstva pomažu djeci da se razvijaju emocionalno i moralno. Djeca ne samo da uče kako komunicirati s drugima, već im zdrava prijateljstva mogu pomoći u učenju kontroliranja svojih osjećaja. Međutim, neka se djeca socijalno bore i imaju problema sa stjecanjem i zadržavanjem prijatelja.

Ako se čini da vaše dijete nema prijatelja ili nikad nije pozvano da se igra s drugom djecom, to može biti uznemirujuće i za vas i za vaše dijete. Ali postoje načini na koji im možete pomoći da se kreću svojim društvenim svijetom i grade kvalitetna prijateljstva.
Stvaranje prijatelja važan je dio odrastanja i kao takav dio djetetova socijalnog i emocionalnog razvoja. Prijateljstva pomažu djeci u izgradnji samopoštovanja, a također im pružaju zaštitnu barijeru protiv nasilja.

Postoje neka istraživanja koja ukazuju da kvalitetno prijateljstvo može pomoći u odvraćanju od nasilnika, a u slučajevima kada se ono dogodi,djeci će olakšati snalaženje. Isto tako, zdrava prijateljstva također podučavaju važne životne vještine poput učenja suradnje s drugima.
Djeca s čvrstim prijateljstvima uče kako riješiti sukobe i izgraditi socijalnu kompetenciju.
Zdrava prijateljstva također mogu osnažiti djecu. U tim situacijama pritisak vršnjaka postaje pozitivna stvar, posebno ako se međusobno potiču na izgradnju interesa za stvari poput altruizma, volontiranja i socijalne pravde.

Štoviše, prijateljstva su važna u gotovo svakoj dobi. Čini se da se čak i mala djeca igraju zajedno i imaju prijatelje, iako se grupna igra obično razvija tek u dobi od 3 godine. Dakle, nikad nije prerano da biste djetetu pomogli da razvije vještine sklapanja prijateljstva.

Izvor: F. I.
Foto: pixabay