Prvo pravo odvajanje djeteta od svojih roditelja upravo je polazak u jaslice odnosno vrtić. Ono označava  veliku promjenu u životu svakog djeteta obzirom da dijete iz sigurnosti svoje obitelji dolazi u jednu nepoznatu sredinu i među nepoznate osobe koje se počinju brinuti o njemu.

Svako dijete je drugačije i potrebno mu je određeno vrijeme tijekom kojeg će se prilagoditi novoj sredini, upoznati odgojitelje i nove prijatelje. Neka se djeca prilagođavaju relativno brzo (za samo nekoliko dana), dok je drugoj djeci  potrebno više vremena (ponekad i do 2 mjeseca). Kod neke djece prisutne su burnije reakcije, dok neka i ne pokazuju veće promjene u ponašanju. Promjene u ponašanju tijekom prilagodbe djeteta su prolazna pojava i dobro je da roditelji budu upoznati s tim promjenama i pripremljeni na njih kako bi svome djetetu mogli pomoći u prilagodbi na novu životnu sredinu.

Djeca različito reagiraju na odvajanje i njihove reakcije razlikuju se od djeteta do djeteta. Postoji nekoliko reakcija, a najčešće su; emocionalne( dijete može biti jako tužno i patiti za roditeljom), tjelesne reakcije (bolovi u trbuhu, mogu povraćati, imati glavobolje i mnoge druge reakcije koje će podsjetiti roditelja da dijete u ovim novim sitaucijama ima samo želju biti zaštićeno te zbog toga bira ona ponašanja koja mu nude veću sigurnost. Bitno je naglasiti da su takve promjene u ponašanju i reakcije prolaznog karaktera te da ne traju zauvijek.

Veliku ulogu u prilagodbi na vrtić mogu odraditi upravo roditelji tako što će prije polaska i za vrijeme djetetovog boravka u vrtiću govoriti pozitivno o vrtiću i ljudima koji rade u njemu. Roditelji nikada ne bi trebali dijete plašiti vrtićem, već govoriti o vrtiću kao o mjestu gdje ima puno igračaka i djece, odgojitelja koji znaju puno zanimljivih igara i aktivnosti te mjestu u kojem će sklopiti nova prijateljstva i „proputovati“ planetama o kojima su mogli samo sanjati.

Ne zaboravite kako djeca jako dobro osjećaju roditeljeve emocije. Zbog toga je važno da roditelji budu sigurni u svoju odluku da dijete polazi u vrtić i da o vrtiću i odgojiteljicama imaju pozitivan stav. Ako  ste vi kao roditelji nesigurni,  dijete  će to osjetiti te će takvo biti i ono. Kada se roditelj odluči za vrtić i potpuno prepusti dijete u povjerljive ruke, od iznimne važnosti je da dijete ima kontinuitet u polasku vrtića. To znači da dijete svaki dan dolazi u vrtić, naravno osim u situacijama kada je bolesno. Puno teže se prilagođavaju djeca koja nemaju redoviti polazak u vrtić, djeca čiji roditelji mijenjaju njihovu dužinu boravka u vrtiću i zbog toga bi bilo dobro da o tome povedete brigu.

Imajte povjerenja u ljude kojima ostavljate svoju djecu, odgojiteljima – oni su vaša produžena ruka, a prije svega stručne i kompetentne osobe koje znaju svoj posao. S njima trebate ostvariti dobar kontakt i za početak biti suradnici u odgoju vašeg djeteta. Kako vrijeme bude odmicalo, imat ćete u njih sve više povjerenja i vrijeme koje će vaše dijete provoditi u vrtiću bit će jedno od najljepših razdoblja njegova života.

 

Foto: Pixabay.com