Jučer je krenula nova epizoda u životu malih vrtićanaca. Ako je i vaše dijete među njima, pokušajte mu olakšati prilagodbu i sakriti emocije. Strah, tjeskoba, briga, nemir, sve su to emocije koje dijete vrlo lako kod roditelja prepoznaje.

Novi ambijent, nove tete, maleni prijatelji, odvajanje od roditelja, posebno znaju biti teški u skupini jasličara. Roditelji nekako upravo za tu dob najviše strahuju, jer “dijete je premaleno da zna novoj teti reći što ga muči”.

Odgajateljima bi trebali dijete ostavljati s punim povjerenjem i razgovarati o nekim možda posebnim okolnostima/potrebama koje bi moglo imati vaše dijete, u vidu posebne prehrane, motorike, samostalnog hranjenja, odvikavanja od pelena i slično. Ulaskom u vrtić i vi i vaše dijete postajete dio male zajednice.

Donosimo savjete kako djetetu olakšati prve dane u vrtiću 🙂
  • Prije svega trebate biti pozitivni i svjesni kako se na kraju krajeva svako dijete prilagodi i pronađe svoje mjesto u grupi-skupini s drugom djecom.
  • Roditeljima stručnjaci savjetuju kako je dobro da se “naoružaju” pozitivnim stavovima i emocijama jer su one ono što često nesvjesno prenosimo na svoju djecu.
  • Pričajte pozitivno o vrtiću, u popodnevnim satima prošećite sa svojim djetetom do vrtića u koji će ići kako bi mu to okruženje postalo poznato i sigurno.

 

I ne zaboravite…Ukoliko će vaše dijete i zaplakati, to je normalno.. Prvo pravo veliko odvajanje upravo je ovo vrtićko. Suzice i tuga u prvim danima brzo će se zaboraviti, ali prijateljstva i ljubavi koje se u vrtiću sklope ostaju za cijeli život.
Foto:Pixabay.com; eatingrichly.com