Međunarodni dan nestalih osoba je dan sjećanja na sve osobe koje se smatraju nestalima, bez obzira jesu li nestale u okrilju oružanih sukoba, zločina protiv čovječnosti ili kršenja ljudskih prava.
Nestala osoba je osoba koja se udaljila iz svog uobičajenog okruženja (mjesta prebivališta ili boravišta) protivno svojoj volji ili u skladu sa svojom voljom ako to, s obzirom na njene uobičajene životne navike, ponašanje, socijalne kontakte, profesionalne aktivnosti, nije uobičajeno.
U Hrvatskoj je još uvijek veliki broj hrvatskih branitelja i drugih građana Republike Hrvatske koji su nestali u Domovinskom ratu. Njihova je sudbina i dan danas nepoznata. Iako su tijekom proteklih godina mnoge osobe pronađene, zapravo su pronađena njihova mrtva tijela u masovnim grobnicama, još je uvijek je puno onih čija je sudbina nepoznata i čije obitelji ne znaju gdje su, nemaju mjesto na koje bi otišli, upalili svijeću i pomolili se za njihove duše.

Izuzetno je važno ustrajati na traženju istine o našim nestalim braniteljima i civilima te učiniti sve što se može da svi oni budu dostojanstveno sahranjeni, a njihove obitelji napokon saznaju istinu.
Ovaj dan je prilika da barem jednom godišnje podsjeti javnost kako je svaka informacija o nestaloj osobi zlata vrijedna. Obitelji nestalih osoba imaju pravo saznati istinu o sudbini svojih najmilijih, društvo ima pravnu i moralnu obvezu pomoći im u njihovom traganju, a Ministarstvo unutarnjih poslova svoj je obol dalo kroz stvaranje Nacionalne evidencije nestalih osoba – NENO koja na stranici www.nestali.hr objavljuje sve profile nestalih osoba čiji nestanak je prijavljen hrvatskoj policiji.

Svi podaci koji su objavljeni u NENI su javni, a svaki profil ima integriran i pdf letak koji je spreman za ispis te ga građani mogu lijepiti po oglasnim prostorima svojih gradova i mjestima pojačanog protoka ljudi.
Dostavljanje kvalitetnih i pouzdanih informacija te povjerenje u policiju kao instituciju primarno zaduženu za poduzimanje mjera traganja, od iznimne je važnosti za uspješan pronalazak nestale osobe. Pogledajte profile u NENO-i! Možda ste nekoga vidjeli ili imate informaciju o njemu. Sve podatke možete dojaviti na broj 192, u najbližoj policijskoj postaji ili na e-mail nestali@mup.hr.

Izvor: nestali.hr, braniteljski.hr