Svjetski dan ljevaka obilježava se 13. kolovoza. Tako je od 1976., a 1992. godine International Left – Handers Club proglasio je 13. kolovoza Međunarodnim danom ljevaka.
Cilj obilježavanja Dana ljevaka u svijetu je upravo podizanje svijesti o problemima s kojima se oni susreću u svijetu koji je usmjeren na dešnjake i prilagođen dešnjacima.

U posljednjih se 100 godina broj ljevaka učetverostručio, a prilično su se promijenila i shvaćanja ljevorukosti koja se u davnoj prošlosti smatrala „nečistom“, dok se za lijevu ruku držalo da je „đavolja“. Zbog toga se djecu prisiljavalo da se više koriste desnom rukom, a nestanak praznovjerja pridonio je i povećanju broja ljevaka.

Prema popularnoj psihološkoj teoriji, desna polutka mozga, u kojoj se nalaze centri kreativnosti, umjetnosti i emocija, kontrolira lijevu ruku. Zbog toga se često ističe da su ljevaci kreativniji od dešnjaka s bolje razvijenom intuicijom, ali ujedno i nespretniji.
Iako u prošlosti ljevorukost nije bila poželjna, novija istraživanja idu ljevacima u prilog. Stručnjaci tvrde da ljevaci češće prelaze gornju granicu prosječnog koeficijenta inteligencije, brže razmišljaju i brže donose odluke. Skloniji su multitaskingu i individualnosti, a navodno se i brže oporavljaju od moždanog udara. S druge strane, ljevaci u prosjeku žive devet godina kraće od dešnjaka, skloniji su pesimizmu i alkoholizmu.

Danas ljevaci čine oko 15 % populacije. Mnogi od njih su svjetski poznate osobe. To su npr. umjetnici i znanstvenici: Leonardo da Vinci, Michelangelo, Beethoven, Bach, Einsteina. Nadalje, među ljevacima nalazimo i slavne iz svijeta glume i glazbe, kao što su Paul McCartney, Angelina Jolie, Lisa Kudrow, Bill Gates, Eminem i mnogi drugi. Čak 13 predsjednika SAD-a bili su ljevaci, uključujući Baracka Obamu i Billa Clintona.

Ako niste znali……

Ljevaci su stidljiviji od dešnjaka i više oklijevaju prije nego što učine nešto dramatično.

Žene koje postanu majke u četrdesetima imaju dvostruko veće šanse da rode ljevaka nego žene koje rode u dvadesetima.

Ljevaci sa fakultetskom diplomom u prosjeku postanu za 26% bogatiji od kolega dešnjaka.

Ljevaci su skloniji disleksiji.

Istraživanja pokazuju da je lakše ljevaku naučiti pisati desnom rukom nego dešnjaku lijevom.

8. 2500 ljevaka svake godine pogine koristeći alate prilagođene dešnjacima.

Prerano rođene bebe češće su ljevaci.

Ljevaci su bolji u tenisu i boksu od dešnjaka.

Ljevacima je teže nacrtati profil koji gleda u lijevo.

….. ima toga još …..

Izvor: studentski.hr
Foto: shutterstock