Dan planeta Zemlje, obilježava se 22. travnja diljem svijeta. Cilj mu je potaknuti zaštitu prirodnih resursa i skrenuti pozornost na opasnost koja prijeti životu na Zemlji zbog porasta globalnog onečišćenja.

Obilježavanje Dana planeta Zemlje seže u 1970. godinu kad su pod vodstvom američkog senatora Gaylorda Nelsona diljem Sjedinjenih Američkih Država održani “nacionalni skupovi za okoliš” na kojima je sudjelovalo više od 20 milijuna ljudi. Obilježavanje Dana planeta Zemlje na međunarodnoj razini ponovno je aktualizirano 1990. godine. Tada je u manifestacijama diljem svijeta sudjelovalo više od 200 milijuna što je 1992. godine potaknulo održavanje Konferencije Ujedinjenih naroda o okolišu i razvoju u Rio de Janeiru. Ujedinjeni narodi proglasili su 2009. godine 22. travnja „Međunarodnim danom majke Zemlje“.

U Hrvatskoj se Dan planeta Zemlje organizirano obilježava od 1990., uz značajan angažman udruga za zaštitu okoliša i prirode. Osim spomenutih udruga, treba istaknuti ulogu institucija u kojima se odgajaju i obrazuju najmlađi članovi zajednice.

Edukacija počinje još u vrtićima, a nastavlja se u školama. Mijenjanje svijesti svih članova zajednice i odnosa prema planeti na kojoj živimo, prvi je korak ka čišćem, zdravijem i boljem svijetu, a onda i životu za sve nas!

Foto: pixabay