Dan hrvatskih branitelja grada Siska


Danas je u Sisku obilježen Dan branitelja grada Siska. Program obilježavanja otpočeo je odavanjem počasti kod spomenika poginulim hrvatskim braniteljima na Trgu dr. Franje Tuđmana, da bi se nakon toga nastavio kod središnjeg križa na Gradskom groblju Viktorovac gdje su položeni vijenci, upaljene svijeće i održana zajednička molitva.

Prigodom obilježavanja Dana branitelja grada Siska, u bivšoj vojarni „Barutana“, otvorena je izložba fotografija „Bilješke u vremenu“ autora Ivice Grgića te je održana svečana akademija tijekom koje su dodijeljene plakete Marijan Celjak – junak obrane grada Siska u Domovinskom ratu.

Programu obilježavanja Dana branitelja grada Siska nazočio je i zamjenik sisačko-moslavačkog župana Ivan Celjak koji je istaknuo kako je Barutana prva oslobođena vojarna u Hrvatskoj, oslobođena mirnim putem, bez ispaljenog metka, te kako su vojnike zatečene u njoj hrvatski branitelji prevezli u vojarnu u Petrinji pokazavši tim činom svoju veličinu i ljudskost, ali i to da ne žele rat.

Istaknuo je važnost stvaranja boljih uvjeta za život u sadašnjosti, kao i kvalitetnijih temelja za život u budućnosti. Također je naglasio kako je bitno da se pri obilježavanju važnih datuma iz vremena Domovinskog rata govori o činjenicama te da je posebno važno kada to rade neposredni sudionici Domovinskog rata – hrvatski branitelji, jer bi u protivnom u budućnosti povijest mogao pisati netko drugi.

Plakete su posthumno dobili Dubravko Pukšec, prvi poginuli hrvatski branitelj s područja Siska u Domovinskom ratu, stradao 15. srpnja 1991. u Kraljevčanima pokraj Petrinje te pukovnik Berislav Pavičić i bojnik Marijan Šokčević, zapovjednici 57. SAMB-a poginuli tijekom Domovinskog rata. Plakete su ove godine dobili i pripadnica 57.SAMB-a Marijan Celjak, Senka Kramarić, pripadnik 101. brigade HV-e Mirko Hrgović, razvodnik Senad Arapović, pripadnici 57. SAMB- a pukovnik Željko Srpak, poručnici Vladimir Rogošić i Asif Mujkić, narednik Siniša Periček iz GROM-ova, narednik Stjepan Bolčević iz ZMIN-a, te pripadnik 120. Brigade Ban Toma Bakač Mladen Pranić.

Dožupan Ivan Celjak je svim Siščankama i Siščanima, posebice hrvatskim braniteljicama i braniteljima Domovinskog rata čestitao Dan hrvatskih branitelja grada Siska.

.