Blagoslov obnovljenog, u potresu teško oštećenog, samostana Sv. Križa i internata za djevojke Družbe sestara Kćeri Božje ljubavi, održan je u subotu, 2. prosinca u Petrinji. U tom povodu misu zahvalnicu u župnoj crkvi sv. Lovre predvodio je sisački biskup Vlado Košić u zajedništvu s varaždinskim biskupom i predsjednikom Hrvatskog Caritasa Božom Radošem, ravnateljem Hrvatskog Caritasa fra Tomislavom Glavnikom, domaćim župnikom Josipom Samaržijom i desetak svećenika.

Misi su nazočile i brojne sestre pristigle ih različitih zajednica provincije predvođene s. Gordanom Igrec, provincijalnom glavaricom Družbe Kćeri Božje ljubavi Provincije Božje providnosti.

Na početku sve okupljene, a posebno biskupa Radoša, pozdravio je biskup Košić zahvalivši njemu i ravnatelju Hrvatskog Caritasa na brizi koju neprestano tijekom ove tri godine od potresa pokazuju za potrebe vjernika Sisačke biskupije, a u ovom slučaju za potrebe sestara u Petrinji. Biskup je iskazao i zadovoljstvo što na misi vidi brojne Petrinjce koji, kako je rekao, time iskazuju privrženost ovom samostanu i sestrama koje ovdje djeluju.

U homiliji biskup Radoš je poručio kako ovaj samostan evocira na mjesto najsvetije za nas kršćane, Križ. „Mjesto je to gdje se rađa nova obitelj, nova Crkva onih koje je Bog rodio iz svoje ljubavi. Pod tim križem dogodili su se i prvi susreti onih koji su znak redovništva i posvećenog života Bogu. Prva je Marija, ona koja je bila spremna jer je Boga beskrajno voljela, a druga Marija Magdalena koja je bila spremna jer joj je Bog dao novi život. U svakome od vas drage sestre ima i jednih i drugih. Onih koje su se pripremale, ali i onih koje imaju duboko iskustvo Boga koji ljubi i zato su spremne ići s njim do križa i do izvora ljubavi. Upravo je Križ taj izvor ljubavi, rijeke koja teče, sve obnavlja i čini novim. Danas smo došli k vama i u samostan Sv. Križa da ga blagoslovimo i da zazovemo prisutnost onoga koji je na križu pokazao najveću ljubav prema nama. Drage sestre, ljubav koja teče s Isusova križa nikada ne staje i ona mora teći dalje. Zato se pored vaše kuće rađa se još jedna kuća koja sve prihvaća. To je kuća ljubavi gdje vi prihvaćate djevojke koje dolaze ovdje na studij kako bi njima olakšale život, ali i kako bi osjetili Božju ljubav. Možda bi one i mogle stanovati na nekom drugom mjestu, ali nitko ne može dati ono što Bog daje, a vi ste taj kanal kroz koji može poteći ljubavi. Zato ste bile otvorene za taj tip Božje ljubavi da teče i da svjedočite mladim djevojkama da ih Bog beskrajno ljubi“, zaključio je biskup Radoš dodavši na kraju kako je ponosan što Hrvatski Caritas može biti dio rijeke ljubavi koja je sve ovo omogućila.

Nakon popričesne molitve nazočnima se obratila i provincijalka s. Gordana zahvalivši svima koji su na bilo koji način, dali materijalno, dali svojim radom pomogli da se ovaj samostan obnovi. „Hvala vam za blizinu i podršku koju nam iskazujete svojom nazočnošću u ovom radosnom trenutku zahvale Gospodinu za završetak obnove našeg samostana. Mudri Propovjednik o slijedu događaja u životu kaže: Sve ima svoje doba i svaki posao pod nebom svoje vrijeme. Vrijeme rušenja i vrijeme građenja, vrijeme bacanja kamenja  i vrijeme sabiranja kamenja. Vrijeme plaća i vrijeme smijeha. Vrijeme tugovanja i vrijeme plesanja. Možemo reći da se prepoznajemo u ovom iskustvu i da bi sve proživljeno u zadnje tri godine mogli sažeti u ove mudre riječi“, zaključila je provincijalka zahvalivši na kraju i svim sestrama, a posebno onima iz petrinjske zajednice koje su nakon potresa svoje poslanje izvršavale u teškim i izazovnim vremenima.

Nakon mise biskup Košić je u prisutnosti biskupa Radoša te sestara i blagoslovio novoobnovljeni samostan.

(SV)