Apple najavio novi macOS Mojave


Nasljednik trenutnog macOS High Sierra (10.13) pod imenom macOS Mojave (10.14) dolazi na jesen, objavio je Apple.

Neke od glavnih značajki novog operativnog sustava su Dark Mode ili tamni dinamički mod. Podržavat će ga sve sistemske aplikacija kao i širok spektar aplikacija sa Apple Storea. Svrha ovog dinamičkog moda je stvaranje ugodnog radnog okruženja za oko. Aplikacija koja je aktivna će biti u suptilnim bojama, dok će ostatak ekrana poput raznih izbornika bit povučeni u tamnu pozadinu. Tamni mod može biti uključen ručno ili će se dinamički mijenjati kroz dan. Pa će tako sva raskoš boja i svjetline biti tokom podneva dok će prema noći nastupati tamno okruženje.
Zatim dolaze aktivni stogovi koji razvrstavaju datoteke na radnoj površini po raznim kriterijima. Datoteke je moguće označiti raznim metapodacima pri čemu je sortiranje moguće i po imenu klijenta ili nazivu projekta.

Nadogradnju je doživio i Finder koji sada pretražuje i po izgledu a moguće je i otvaranje datoteka i prikaz metapodataka bez otvaranja aplikacije. Nova značajka je i brzi pregled koji omogućuje uređivanje datoteke bez otvaranja iste u aplikaciji. Povezivanje Apple uređaja usavršeno je sa Continuity Camera. Sve što uslikate sa iPadom ili iPhoneom, istog trena se pojavljuje na radnoj površini i spremno je za daljnje obrađivanje.

FaceTime je dobio podršku za razgovor sa 32 osobe istovremeno a dodavati ljude naknadno u poziv je moguće i nakon što je poziv uspostavljen. Dvije aplikacije sa iOS-a sada će biti dostupne i na macOS-u a to su Dom i Diktafon. Apple Store je doživio redizajn a novost je i povećanje razine sigurnosti na macOS-u.

Safari je dobio poboljšano sprječavanje praćenja. Bez obzira što pretraživali, razni oglašivači više nemaju pristup vašim podacima niti navikama pretraživanja. Kroz jednostavni logaritam Safari blokira pristup te zadržava maksimalnu privatnost korisnika. Praćenje raznih stranica i oglašivača više nije moguće bez izričitog dopuštenja korisnika.

Apple je najavio još mnoge brojne novosti, a njih ćemo imati prilike vidjeti na jesen.

Slika: Apple Hrvatska