PU Sisačko-moslavačka poslala je apel vozačima u prometu zbog porasta prometnih nesreća s poginulim osobama (povećanje za 400%, 2017. – 1 PN, a 2018. – 5 PN), kao i povećanog broja smrtno stradalih osoba, također za 400% (2017. – 1, a 2018. – 5 poginulih).

“U povećanju je i broj teško ozlijeđenih osoba za 9,1% (2017. – 22, a 2018. – 24 teško ozlijeđena). Prometne nesreće s poginulim osobama evidentirane su na području Kutine (3) te Siska i Hrvatske Kostajnice (po 1).

Policijska uprava u narednom razdoblju poduzimat će represivne aktivnosti usmjerene na činjenje prekršaja koji su najčešći uzročnici prometnih nesreća, tzv. „četiri glavne ubojice u prometu“:

  • prekršaje vožnje pod utjecajem alkohola
  • nepoštivanje dopuštenih brzina kretanja vozila
  • nekorištenje  sigurnosnog pojasa (vozača, ali i putnika na prednjim i stražnjim sjedalima, kao i nepropisan prijevoz djece)
  • nepropisna uporaba mobitela.

Zabrinjavajuć je podatak o broju alkoholiziranih sudionika u prometnim nesrećama, naime kod 30-tak % alkoholiziranih sudionika u prometnim nesrećama koncentracija alkohola bila veća od 1,5 promila – među kojima je veći broj alkoholiziranih vozača s koncentracijom većom od 2 promila.

“Apeliramo na sve sudionike u prometu, a naročito na vozače, da brzinu kretanja vozila prilagode trenutnim uvjetima na prometnicama, uz obvezu poštivanja zakonskih propisa, pri tom vodeći računa o sigurnosti drugih sudionika u prometu.” 


PU Sisačko-moslavačka,Priopćenje za medije/Apel vozačima u prometu

Foto: Marija Vulić Dragaš