Ako ste proteklih dana osjetili pojačane znakove alergijske reakcije u vidu respiratornih ili kožnih promjena, moguće je da su bile izazvane visokom koncentracijom peludi ambrozije.
Zavod za javno zdravstvo Sisačko-moslavačke županije
Ista je situacija bila i u Kutini te Popovači.
Cvatnja ambrozije započinje početkom srpnja i traje sve do početka prvog jesenskog mraza!

Životni ciklus ambrozije odvija se u šest faza

Nicanje ovisi o temperaturi zraka i drugim klimatološkim prilikama, a počinje u travnju, traje oko dva tjedna za hladnijeg vremena i oko tjedan dana za toplijeg vremena.
Razvoj stabljike se dijeli u dvije podfaze: a) stvaranje prvog lišća traje dva do tri tjedna od početka nicanja; b) stvaranje stabljike traje tri do četiri tjedna od početka nicanja.

Cvatnja traje do pet tjedana. U našoj umjerenoj klimi se ona obično podudara s početkom ljeta u lipnju. Sjeme dozrijeva do kasno u jesen.
Suzbijanje rasta ambrozije

Kako bi što je moguće više usporili širenje ambrozije, izuzetno je važno uklanjati ambroziju prije početaka cvatnje, mehaničkim čupanjem biljke zajedno sa korijenom, jer tako sprječavamo stvaranje velikih količina polena koji kod osjetljivih ljudi izazivaju alergijske reakcije.

U Hrvatskoj je na snazi Naredba o poduzimanju mjera obveznog uklanjanja ambrozije – Ambrosia artemisiifolia L (Narodne novine 72/07) koje su se obvezni pridržavati svi vlasnici i korisnici poljoprivrednog obrađenog i neobrađenog zemljišta: vrtova, oranica, livada itd., šuma i lovišta, ovlaštenici upravljanja vodotocima i kanalima, te površinama uz vodotoke i kanale, ovlaštenici upravljanja i održavanja površina uz javne prometnice i željezničke pruge, ovlaštenici upravljanja parkova i drugim javnim zelenim površinama. Naredbom se propisuju mjere obveznog uklanjanja korova ambrozije tijekom vegetacijske sezone tekuće godine, a njeni obveznici moraju u više navrata sa svojih površina, uključujući i rubove parcela, šuma i poljskih puteva, redovito uklanjati i suzbijati ambroziju. O provedbi navedenih mjera brinu poljoprivredni i komunalni redari, fitosanitarna i šumarska inspekcija.
Ambrozija može izazvati ozbiljne tegobe osobama alergičnima na pelud iste, stoga pravilnim i redovitim održavanjem zelenih površina i naših dvorišta, može se kontrolirati proširenost ove biljke.
U slučaju tegoba izazvanih zbog peludi ove biljke, posavjetujte se sa svojim liječnikom.
Izvor:hzjz.hr, zzjz-sk.hr