Prošli tjedan bio je u znaku narcisa u cijeloj zemlji pa tako i u našoj županiji. Brojnim aktivnostima pružena je potpora ženama u borbi s karcinomom dojke. Tako se ovih dana osobito pojačano radilo na osvješćivanju žena o važnosti prevencije i ranog otkrivanja ove bolesti, koja je , ukoliko se prepozna na vrijeme u velikom postotku i izlječiva.

U četvrtak, 21. ožujka, u Sisku je održana edukativna tribina povodom Dana narcisa. Organizator održane tribine bila je Sisačko – moslavačka županija, a inicijatorica dr. Željka Josić.
Gosti skupa koji je okupio velik broj zainteresiranih, mahom žena, bili su Dubravka Šuica, organizatorica konferencija Fight & win, zastupnica u Europskom parlamentu, Ivana Kalodjera, osnivačica udruge Nismo same, Ljiljana Vukota iz udruge Sve za Nju, dr. Darko Kolar, kirurg, OB dr. Ivo Pedišić Sisak.
Skup je najprije, u ime organizatora pozdravio župan Sisačko – moslavačke županije, Ivo Žinić, uz kojeg su bili njegov zamjenik, dožupan Ivan Celjak i predsjednica Županijske skupštine Ivanka Roksandić.
U obraćanju skupu, župan Žinić je istaknuo važnost poruke koja se sa ovog skupa šalje u javnost, a to je ponajprije važnost prevencije. Sukladno tome organiziran je preventivni besplatni pregled dojki na koji žene mogu otići u petak. Dar je to Sisačko – moslavačke županije ženama za Dan narcisa. Župan je također pohvalio inicijativu organiziranja ovakvih tribina.

Dr. Josić je zahvalila Sisačko – moslavačkoj županiji na podršci u organiziranju ovakvih edukativnih skupova istaknuvši kako zdrava žena i majka znači zdravu obitelj. Istaknula je i napore koje ulažu liječnice i liječnici sisačke bolnice kako bi pomogli i olakšali liječenje teško bolesnim pacijentima.
Skupu se obratila i zastupnica u Europskom parlamentu Dubravka Šuica, organizatorica konferencija „Fight & Win – Kako se oduprijeti raku?“ koje imaju cilj podizanja svijesti o važnosti prevencije i borbe protiv raka te poticanja razmjene iskustava u svrhu informiranja i edukacije.
Obzirom na raširenost ove bolesti, odlučila je dio svoje političke aktivnosti usmjeriti prema tom problemu te pokazati putem govornika koji su sami preživjeli tu tešku bolest da se ta bolest može preživjeti, da joj se može oduprijeti. Istaknula je da ona kao političarka djeluje više globalno, ali i da joj je cilj animirati one koji odlučuju, a to je u ovom slučaju Vlada i Ministarstvo zdravstva i Ministarstvo financija, da veći dio novca u proračunu odvoje za borbu protiv raka.
Predstavnice udruga žena oboljelih i liječenih od karcinoma iznijele su svoja dirljiva svjedočanstva na koja nitko nije ostao ravnodušan, ali i naglasile važnost podrške oboljelim ženama i njihovim obiteljima, od one tehničke, prijevoz na kemoterapije, do psihološke koja je isto tako izuzetno bitna, a koje žene mogu dobiti u njihovim udrugama.
Dr. Kolar kratko je opisao kako sve to izgleda u praksi kad pacijentice dođu k njemu, a njegovo je izlaganje dopunio dr. Čanak, radiolog u OB Sisak koji je prisutnima približio način rada liječnika i postupak koji se provodi kad se sumnja na postojanje karcinoma kod pacijentice. Sustav dijagnostike je vrlo uspješan. Sve se odvija vrlo koordinirano, nema čekanja i naručivanja, što je hvale vrijedno. Operativni zahvati vrše se u roku tjedan dana od uspostave dijagnoze.
Hitne preglede i pretrage kod onkoloških bolesnika rade se i mimo redovnog radnog vremena. Također je istaknuo važnost dolaska na preventivne preglede, kao i samopregleda dojki.
Ono u čemu su se liječnici na skupu složili je da je vrlo korisno čuti drugu stranu, pacijentice, i sagledati situaciju iz njihove perspektive.
Bila je ovo korisna i poučna tribina za sve prisutne.

No edukativna tribina nije jedina aktivnost u organizaciji Sisačko – moslavačke županije vezano uz Dan narcisa.

U petak su zamjenici sisačko – moslavačkog župana Ivan Celjak i Roman Rosavec posjetili Odjel za radiologiju Opće bolnice „Dr. Ivo Pedišić u Sisku i obišli pacijentice koje su obavljale preventivni ultrazvučni pregled dojki.


Besplatan pregled, dar je Sisačko – moslavačke županije svim ženama za Dan narcisa. Pregled se osim u Sisku vršio i u Petrinji, Popovači i Glini.

I tijekom vikenda nastavljene su aktivnosti obilježavanja Dana narcisa. Tako je zamjenik sisačko-moslavačkog župana Ivan Celjak u subotu, 23. ožujka 2019. godine, u prijepodnevnim satima posjetio članice Udruge žena liječenih od bolesti dojke Sisak, koje su u Pješačkoj zoni grada Siska provodile tradicionalnu dobrotvornu akciju Dan narcisa, dajući im na taj način potporu u aktivnostima koje provode s ciljem osvješćivanja žena o potrebi prevencije i podrške u njihovoj borbi s ovom bolešću.