Međunarodni dan zagrljaja se tradicionalno obilježava 21. siječnja. Još 80 – ih godina prošlog stoljeća obilježavanje ovog dana pokrenuo je američki svećenik Kevin Zaborney.

Zaborney je odabrao 21. siječnja jer se nalazi između božićno-novogodišnjih praznika i Valentinova. U ovom razdoblju je zagrljaj potrebniji nego ikad jer to razdoblje je, prema nekim istraživanjima, najdepresivnije u godini.

Neki psiholozi smatraju da su četiri zagrljaja na dan čovjeku potrebna da bi preživio, da će pet do šest zagrljaja na dan čovjekov život učiniti dužim i ljepšim, da je osam zagrljaja dnevno potrebno da bi se čovjek održao, a dvanaest zagrljaja na dan da bi napredovao. Tako psiholozi navode kako je grljenje zdravo, posve prirodno i praktički savršeno.

U nastavku donosimo kratke opise nekoliko vrsta zagrljaja.

Medvjeđi zagrljaj – jedna ruka ide preko ramena, a druga preko struka grljene osobe, koja grli na isti način. Pritom se osobe gledaju u oči. Zagrljaj je čvrst, ali ne prekomjerno.

Zagrljaj “slovo A” – tijela su nagnuta jedno prema drugom, grli se s obje ruke, jednom preko ramena, a drugom u predjelu pazuha druge osobe, a lica su pripijena, tako da obje osobe gledaju u istom smjeru. U nekim zemljama ovo kratko grljenje služi za dobrodošlicu ili pozdrav.

Zagrljaj s tapkanjem po leđima – grljenje s obje ruke i tapkanjem grljene osobe s jednom od njih.

Jednoruki zagrljaj – kratak zagrljaj druge osobe jednom rukom.

Obrazni zagrljaj – nježni zagrljaj bilo kojeg tipa, stojeći ili sjedeći, pri kome se obrazi istaknuto dodiruju, dok je ruka obično na drugoj strani lica.

Čeoni zagrljaj – ruke su na ramenima druge osobe, a čela se naslanjaju jedno na drugo.

Zagrljaj “Oko srca” – svaki od grlitelja obuhvaća drugoga s jednom rukom ispod pazuha, a drugom iznad ramena, držeći prste na vratu sa stražnje strane.

Postranični zagrljaj – zagrljaj dvoje ljudi sa po jednom rukom, koji stoje jedan uz drugoga.

Zagrljaj “Vrh glave” – stojeći grlitelj grli s obje ruke osobu koja sjedi, obuhvaćajući joj glavu ili vrat, s jednom stranom lica dodirujući potiljak.

Ovo su tek neki od načina grljenja! No, nije važno grlite li nekoga medvjeđim, čeonim ili jednorukim zagrljajem. Bitno je da grlite, iskazujete tople i pozitivnije emocije, kako bi život svima bio ljepši i bolji!!

Izvor: Školski portal
Foto: Portal Mladi