U srijedu, 21.6.2023. u organizaciji UHDDR Budaševo, UHDDR Čepin i Udruge za brigu o djeci i mladima „Radost“ Budaševo organiziran je jednodnevni nagradni izlet u Čepin, Osijek i Vukovar za učenike-sudionike likovno-literarnog natječaja“ Potres na Banovini slikom i riječi djeteta“.
U pratnji učitelja mentora na natječaju i predstavnika braniteljskih udruga 26-tero djece osnovnih škola iz Budaševa, Galdova i Gora u prekrasnom, opuštenom i prijateljskom ozračju obišlo je Čepin, Osijek i Vukovar.

Djeca su, uz stručne vodiče i kraća poučna predavanja o Domovinskom ratu, ali i povijesti posjećenih područja, posjetila Memorijalni centar Domovinskog rata u Vukovaru te jedinstveni vukovarski vodotoranj.
Poseban je doživljaj za djecu bio posjet samom vrhu vodotornja uz prekrasan pogled s vidikovca.
Kod spomenika generalu Blagi Zadri na Trpinjskoj cesti djeca i branitelji su se pomolili i zapalili lampione te se zajednički fotografirali za uspomenu.

U Osijeku, uz razgledavanje grada, djeca su vidjela „spomenik fići“ i upoznala se s jednim od simbola obrane grada Osijeka i Hrvatske te su posjetila najnoviji nogometni stadion u Osijeku.
U Čepinu su kratko boravili u dječjem vrtiću, gdje im je priređen doček i dječji program te su posjetili hrvatske dragovoljce, domaćine u prekrasno uređenim prostorijama udruge dragovoljaca UHDDR-a Čepin.

U prostorijama udruge u Čepinu nagrađeni su najuspješniji sudionici natječaja o potresu na Banovini.
Izložbe učeničkih likovnih i literarnih radova bile su 2021. godine postavljene u Čepinu i Sisku, ali sama svečanost dodjele nagrada nije održana zbog covid pandemije. Tako je ovaj izlet bio prilika da se nagrade vrijedni sudionici provedenog natječaja.
Sva djeca, sudionici nagradnog izleta primili su lijepe nagrade za uspomenu i trud koji su iskazali sudjelujući u spomenutom natječaju u organizaciji Udruge za brigu o mladima i djeci „Radost“ Budaševo.

Ovaj izlet je i nastavak dugogodišnje suradnje braniteljskih udruga iz Čepina i Budaševa, hrvatskih dragovoljaca koji su nesebično sudjelovali u pomaganju stradalima nakon katastrofalnog potresa na području Siska i Banovine, organizirali izložbe u Sisku i Čepinu te obilazak djece s pogođenih područja poklonima pred uskrsne blagdane.

Dogovorena je i buduća suradnja te obostrano izražena želja da ovakav izlet postane tradicionalan kako bi što više djece u godinama koje dolaze posjetilo Vukovar i na taj način pobliže upoznalo veličinu i žrtvu koju je ovaj grad podnio u stvaranju naše domovine.