Priča o maslini jedna je od najstarijih na svijetu poznatih priča. Biblija često upućuje na maslinu.

Kada je Noa sa svoje barke poslao goluba u potragu za kopnom, on se vratio s maslinovom grančicom u kljunu. To je bio znak nade, znak da je Zemlja ponovno zelena, da se život vratio. Od tada je golubica sa maslinovom grančicom u kljunu simbol nade i mira.

Pred nama je Cvjetnica – Nedjelja muke Gospodnje. Maslina je prisutna i u obredu slavljenja Cvjetnice.
Maslina je simbol mira, čistoće, Božje providnosti i brige za ljude, simbol snage.
Isus se pred smrt ‘znojio krvavim znojem’ na Maslinskoj gori gdje je molio okružen mnoštvom maslina. Prema tome, maslina je znak muke i slave.

Prema predaji Isusov križ bio je napravljen od maslinova i cedrova drva. Na slikama s prikazom ukazanja anđela Gabrijela Djevici Mariji, vidi se kako anđeo u ruci ima maslinovu grančicu.

Na dan Cvjetnice masa oduševljenih ljudi dočekala je i pratila Isusa na njegovom putu iz Betanije u Jeruzalem.

Pri tome se nosili maslinove i palmine grane, pjevali i klicali: „Hosana sinu Davidovu
Na Cvjetnicu vjernici nose maslinove grančice na obred Svete mise. Maslina se blagoslovi i stavi se u kuću. Kad se masline osuše svećenik ih spali i njima posipa vjernike na Čistu srijedu, Pepelnicu.

Danas nam je svima, možda više nego ikad potreban mir. Potrebna nam je nada koja će nas voditi ovim teškim vremenom, kroz dane strepnje i iščekivanja kraja pandemije koju živimo proteklih godinu dana.
Potrebna nam je nada i vjera u bolje i mirnije sutra, u život kakvim smo živjeli, bez iščekivanja novih podrhtavanja tla i svih teških i ružnih stvari koje su nam se nedavno dogodile.
Nijedna nevolja nije za sva vremena! Uzmimo stoga u ruku maslinovu grančicu i krenimo boljim danima ususret.

Izvor: obitelj-malih-marija.com.
Foto: pixabay, pinterest