Nikad na nasilje ne uzvraćaj nasiljem!


Posljednje srijede u veljači obilježavamo Dan ružičastih majica. Ideja o obilježavanju tog dana pojavila se 2007. godine u Kanadi.

Naime, jedan je dječak u školu došao odjeven u majicu ružičaste boje. Odjenuo ju je kao znak potpore svojoj teško bolesnoj majci i postao žrtva nasilja od strane dijela svojih vršnjaka.
U znak podrške tom dječaku, njegovi školski kolege također su odjenuli ružičaste majice, a njihova poruka protiv nasilja ubrzo je postala prepoznatljiva širom svijeta.

Cilj Dana ružičastih majica uvijek je isti. Nužno je iznova osvijestiti društvo u kome živimo o postojanju problema vršnjačkog nasilja te ga potaknuti na pronalaženje konstruktivnih rješenja uključivanjem raznih pojedinaca i skupina u rad s djecom, mladima, ali i roditeljima putem brojnih edukativnih aktivnosti.

Hrvatska se također pridružila zemljama koje jasno poručuju STOP vršnjačkom nasilju. Prema odluci Hrvatskog Sabora, a na inicijativu Centra za edukaciju i prevenciju nasilja, u Republici Hrvatskoj se Nacionalni dan borbe protiv vršnjačkog nasilja obilježava od 2017. godine, također zadnje srijede u veljači.

Vršnjačko nasilje velik je problem, kako u školama diljem svijeta, tako i u Hrvatskoj. Nasilje koje doživljavaju djeca od strane svojih vršnjaka je i psihičko i fizičko.
Često su to pogrdne riječi, prijetnje i ogovaranje, ignoriranje i omalovažavanje, a potom i fizički sukobi, često uz primjenu oružja.

Među mladima je osobito zabrinjavajuće nasilništvo ili tzv. bullying. Naziv je to za oblik agresivnog ponašanja, koje obično traje duže vrijeme, a usmjereno je na istu osobu, od strane jednog ili više učenika udruženih u nasilničku skupinu.

Također moramo spomenuti i tzv. cyberbullying – elektroničko nasilje. Ono obuhvaća svaku komunikacijsku aktivnost putem interneta, videa ili mobilnih telefona koja služi kako bi se neko dijete ponizilo, zadirkivalo, prijetilo mu se ili ga se teroriziralo na neki drugi način. Često puta to radi drugo dijete ili skupina djece koja se skriva iza lažnih profila, naziva, a dijete – žrtva je takvom obliku nasilja izloženo zapravo neprekidno.

Savjeti za sve koji doživljavaju ili oko sebe vide nasilje:

Nemoj šutjeti i trpjeti!
Nikad na nasilje ne uzvraćaj nasiljem.
Ako se bojiš, pozovi prijatelje da budu blizu tebe.
Povjeri svoj problem odrasloj osobi!
Nisi kriv za to što ti se događa!
Ne daj da te nagovore da sudjeluješ u nasilju prema drugima!
Ako vidiš zlostavljanje, odmah ga prijavi!
Pokaži djetetu koje trpi neki oblik zlostavlja da si na njegovoj strani.
Budi prijatelj!

Izvor: studentski.hr, mdomsp.gov.hr
Foto. pixabay, siscia.hr, mreža za izgradnju mira