Prvi sisački “Hod za život”: Intervju – Boris Prpić, glavni koordinator


Ove godine, u našem gradu, po prvi puta će se održati „Hod za život“. Siščani i svi ljudi dobre volje koji podržavaju ovu manifestaciju i promiču njezine vrijednosti okupit će se 20. lipnja 2020. g. u 10 sati kod Sisačkog robnog centra i „hodati za život“.

Hod za život trebao se održati tijekom svibnja u Zagrebu, Splitu, Osijeku, Rijeci, Zadru te po prvi puta u Sisku, Imotskom i Slavonskom Brodu.
Obzirom na specifičnu situaciju vezanu uz pandemiju, manifestacija je na neko vrijeme odgođena. Ipak, Siščani će 20. lipnja hodati za život. Više o samom događaju reći će nam
Boris Prpić, glavni koordinator ovogodišnjeg sisačkog Hoda za život.

Za početak nam recite što je Hod za život, što su ciljevi toga hoda i tko ga organizira?

Hod za život, obitelj i Hrvatsku je miroljubivi hod građana, koji u radosti i veselju hodaju za zaštitu svakog života od začeća do prirodne smrti.
Cilj ovogodišnjega Hoda i svakoga Hoda u protekle četiri godine je skrenuti pozornost na znanstvene činjenice koje neminovno potvrđuju da život počinje začećem.
Geslo ovogodišnjeg Hoda za život glasi: Za zaštitu svakoga života – bez diskriminacije!
Svaka osoba ima pravo na istinitu i točnu informaciju, na informirani izbor. Mi, da bismo bili slobodni, moramo imati točne informacije: znanost potvrđuje da život počinje začećem, da već 18. dan od začeća djetetu kuca srce, da sa 10 tjedana ima otisak prsta, da prilikom pobačaja, dijete osjeća bol ..

Kako je došlo do toga da se i u našem gradu organizira Hod za život? Odakle inicijativa?

Prošle se godine prvi puta Hod za život održao u Osijeku i Zadru okupljajući velik broj Slavonaca i Dalmatinaca koji traže uvažavanje znanstvenih činjenica koje izvan svake sumnje pokazuju da život svakoga od nas počinje začećem. Odjeci Hoda u Slavoniji i Zadru bili su toliko dobri da se već ove godine pridružio i naš grad Sisak u kojem ćemo po prvi puta u lipnju ove godine hodati za zaštitu nerođene djece, njihovih majki, očeva, naših djedova i baka i svakoga ljudskog života. Inicijativa dolazi od naših građana, mladih i onih zrelijih čija je želja da pokažu da i Sisak cijeni život i spreman ga je štititi.

Tko sve sudjeluje u pripremi sisačkog Hoda za život? Koje aktivnosti obuhvaća priprema jednog takvog događanja? Zasigurno je puno posla?

Sisak je grad u kojem ćemo po prvi puta organizirati Hod za život ove godine. Već se počelo okupljati puno volontera koji žele pomoći u organizaciji Hoda za život u Sisku. Svima nama važna nam je zaštita žena jer statistike pokazuju da 2/3 žena koje su učinile pobačaj su se na to na to odlučile zbog teške ekonomske situacije ili pritiska okoline. Stoga, svakoj majci / ženi koja se nađe u teškoj situaciji i razmišlja o pobačaju, treba dati punu podršku! I baš zato niti jedna aktivnost nam ne pada teško, naši volonteri već tjednima rade na organizaciji rute hoda, pripremi transparenata, informiranju, podjeli majica. Svi darujemo svoje slobodno vrijeme i raspoloživa znanja i mogućnosti da hod bude dobro organiziran.

Kakve su reakcije naših sugrađana na najavljeno događanje?

Pa već po prvim reakcijama, odazivu volontera, podršci koju dobivamo, reakcije su odlične. Želimo stvoriti optimizam i u našem gradu, potaknuti aktualnu vlast da ulaže u mlade, u obitelji, u obrazovanje i radna mjesta, omogućiti majkama fleksibilnije radno vrijeme, omogućiti svim ljudima koji žele imati djecu / obitelj da to mogu imati uz konkretniji društveni i ekonomski napredak.

Obzirom na epidemiološke mjere koje su još uvijek na snazi, kako će izgledati ovogodišnji sisački Hod za život?

Pratimo upute stožera Civilne zaštite i dalje, prema tome ćemo se i organizirati, tako da sve bude u skladu s propisanim mjerama. Važna nam je sigurnost naših građana.
Predstavite rutu kojom će se ići, gdje je okupljanje, a gdje završetak događanja?
Hod će se održati u subotu, 20. lipnja s početkom u 10 sati. Okupljanje će biti kod nekadašnjeg sisačkog robnog centra poznatijeg kao SRCE od kuda će se kolona kretati šetnicom uz rijeku Kupu i nastaviti do paviljona na Šetnici Vladimira Nazora gdje će biti održan prigodan program.

Za kraj, koja je Vaša poruka našim sugrađanima i svima onima koji planiraju 20. lipnja ove godine doći u naš grad i hodati za život?

Svi su dobrodošli! Kao što smo rekli i vidimo svake godine u drugim gradovima koja to radost, veselje i pjesma bude, puno mladih, obitelji s malom djecom, naših djedova i baka koji hodaju za zakonsku, društvenu i svaku drugu zaštitu života od začeća do prirodne smrti. Siščani i svi naši gosti iz drugih mjesta i gradova hodajmo zajedno 20.lipnja za život, za zaštitu svakog života bez diskriminacije, za najveći dar koji imamo.