“Obitelji su kao kompasi koji nas vode. One su nadahnuće za dostizanje velikih visina i naša utjeha kada povremeno posrnemo.”
(B. Henry)

technology, travel, tourism, hike and people concept – happy family with backpacks taking selfie by smartphone and hiking

Međunarodni dan obitelji obilježava se još od 1994. godine. Ustanovila ga je Glavna Skupština Ujedinjenih naroda 1993. godine.  toga dana svake godine u svibnju želi se naglasiti važnost koju međunarodna zajednica pridaje obiteljskom životu i obitelji kao osnovnoj zajednici u društvu, širom svijeta.
Značenje i uloga obitelji u formiranju pojedinca u jaku i snažnu individuu je nemjerljiva i nezamjenjiva s bilo čime. Ono što dijete još od najranijeg djetinjstva dobiva u svojoj obitelji, ne može dobiti nigdje drugdje. Sigurnost, puno ljubavi, emocionalna toplina, međusobna povezanost članova obitelji kao i osjećaj pripadnosti su neki od najznačajnijih čimbenika koje obitelj čine nezamjenjivom u životu svakog pojedinca.
Odrastanje u obitelji punoj ljubavi, uz razvijen osjećaj zajedništva i međusobne povezanosti njezinih članova, siguran je znak kako ćemo i mi jednog dana osnovati vrlo sličnu obitelj.
To je zapravo jedini ispravan put po kome će društvo u kome živimo postati nalik obiteljima koje ga čine, bolje za sve nas.
Specifičnost situacije u kojoj se ovih mjeseci našao gotovo cijeli svijet, podsjetila nas je još jednom na neprocjenjivu važnost obitelji.
Odgovornim ponašanjem, boraveći u svojim domovima, dobili smo priliku puno vremena provoditi s članovima vlastite obitelji, što i nije slučaj u nekakvim „normalnim“ okolnostima u kojima inače živimo.

Bila je to prilika provoditi više vremena zajedno: razgovarati, kuhati, učiti, više pomagati jedni drugima, jednostavno rečeno – raditi zajedno sve ono za što inače nemamo vremena.
Tako se iz teške situacije izrodilo nešto pozitivno i dobro, toliko potrebno svima. Jačanje veza s ljudima i mjestom iz kojeg smo iznikli i postali osobe kakve jesmo.

Foto: pixabay