Elvis Presley rođen je 8. siječnja 1935. godine u gradiću Tupelo u saveznoj državi Mississippi kao Elvis Araon Presley. Jesse Garon Presley, Elvisov brat i identični blizanac, rodio se 35 min ranije kao mrtvorođenče. Kao jedinac, Elvis je bio vrlo blizak s oba roditelja, a izrazito s majkom. Obitelj je živjela vrlo skromno.

1948.godine preselili su u Memphis, a tada već tinejdžer Elvis maturirao je u tamošnjoj srednjoj školi Humes. Kao 13-godišnjak počeo je pjevati u javnosti – na crkvenim svečanostima i srednjoškolskim priredbama, a poput svojih vršnjaka slobodno vrijeme cesto je provodio u prodavaonici ploča.

S 18 godina je napustio školu i poželio raditi kao portir u kinu i kao vozač kamiona. Prvu pjesmu snimio je kao rođendanski dar majci. Prvu ploču snimio je 1954. godine. Njegov uzlet započinje sredinom 50-tih godina hitovima “That s All Right Mama” i “Heartbreak Hotel”, a najuspješnije mu je razdoblje od 1960. do 1975. godine u kojem je izdao 52 ploče i još za života ih prodaje oko 600 milijuna komada.

Osim glazbene, ostvario je i iznimno uspješnu filmsku karijeru. Glumio je u čak 33 filma. Na velikom platnu prvi se put pojavio 1956. u “Voli me nježno”. Iako mu filmovi nisu bili neke velike umjetničke vrijednosti (mahom je glumio u manje zahtjevnim glazbenim komedijama), svaka naslovna pjesma bila je zagarantirani hit. Koliko su mu filmovi usprkos upitnoj kvaliteti bili uspješni, svjedoči podatak da je od 1957. do 1966. bio na listi najkomercijalnijih američkih glumaca.

Iako se uz Elvisa vežu mnoge ljubavne veze, samo se jednom ženio. Fatalnu Priscillu upoznao je dok je služio vojsku u Njemačkoj. Ona je imala samo 14, a on je bio deset godina stariji kad su se prvi put sreli. Usprkos razlici u godinama i činjenici da je Priscilla bila maloljetna, nastavili su se vidati sve dok Elvis nije napustio Njemačku 1960. godine. Priscilla se doselila na imanje Graceland 1962., no živjela u gostinjskoj kući s Elvisovim ocem i pomajkom do mature. Par se vjenčao 1. svibnja 1967., a jedino dijete, kći Lisa Marie rođena je 1968.

Elvis je u cijelom svijetu prodao više od milijardu albuma, više nego bilo koji drugi glazbenik. Srušio je sve rekorde: u dvadesetak godina rada objavio je 97 ploča, a na vrhovima top lista proveo je čak 996. tjedana. Osvojio je mnoga priznanja, medu kojima se izdvajaju tri Grammyja iz 14 nominacija, te Grammy za životno djelo kojeg je osvojio kada mu je bilo samo 36 godina.

Izvor: rockblog4ever
Foto: OhFact!, Alt Film Guide, pinterest.com, Journal Post