„72 sata bez kompromisa“ međunarodni je volonterski projekt koji animira mlade i promiče solidarnost, zajedništvo, kreativnost i volonterstvo. Pokrenut u Njemačkoj 90.-ih godina i od tada okuplja desetke tisuća mladih diljem Europe. Kroz 72 sata mladi mijenjaju svoju lokalnu zajednicu različitim volonterskim akcijama. Hrvatska je prepoznala vrijednost ovog projekta i pokrenula ga 2014. godine u Splitu, kao deseta europska članica. Od 2015. godine uključuju se Zagreb i Dubrovnik, nakon čega se projekt širi na Sinj, Zadar, Osijek sa željom da u budućnosti preplavi cijelu Hrvatsku.

Lijepo se prisjetiti lanjskih aktivnosti!

Od 2018. godine u projekt se po prvi puta uključio i grad Sisak u kojemu je nositelj organizacije bio Pastoral mladih Sisačke biskupije.
U projektu „72 sata bez kompromisa“ naši su mladi stavljali sebe, svoje vrijeme i sposobnosti na raspolaganje za konkretne volonterske aktivnosti na različitim mjestima i pritom promicali općeljudske vrijednosti.

ŠTO DONOSE OVOGODIŠNJA 72 SATA?(17. – 20. LISTOPADA)

O tome što planiraju tijekom ovogodišnjih „72 sata bez kompromisa“ razgovarali smo s Monikom Golubić, 25-godišnjom učiteljicom kemije i biologije, koja je u organizacijskom timu projekta „72 sata bez kompromisa“ voditeljica tima za financije.

Iza vas je uspješno odrađeno sudjelovanje u prošlogodišnjem projektu „72 sata bez kompromisa“. Što govori iskustvo od lani? Jeste li zadovoljni obzirom da ste prošle godine prvi puta sudjelovali u projektu?

Kako smo se prošle godine prvi put uključili u projekt ne samo kao organizatori, nego i kao volonteri, moramo priznati da je projekt nadmašio sva naša očekivanja. Odaziv sisačke mladeži bio je zaista velik, a s obzirom da živimo u gradu o kojem se obično pišu tmurni članci, spremnost mladih da obuku naše zelene majice i pomognu potrebitima ima još veći značaj. Prva godina sa “72 sata bez kompromisa” je za nas bila godina učenja – što treba zajednici, a što mladima i kako to najbolje povezati jedno s drugim. Ove godine, a nadamo se i u onima koje predstoje, želimo to unaprijediti i graditi zajedništvo i solidarnost u lokalnoj zajednici.

Kako ste krenuli s pripremama za ovogodišnje provođenje projekta? Koje ste aktivnosti pripreme i promidžbe projekta proveli do sada?

Pripreme traju već nekoliko mjeseci. U prvom planu nam je pronaći ustanove i pojedince kojima treba pomoći i zajedno s njima osmisliti volonterske akcije. Zatim dolazi planiranje promocije projekta i pozivanja volontera te planiranje troškova i sakupljanje donacija.

Imate li povratnih informacija o tome koliko bi se mladih moglo uključiti u ovogodišnja „72 sata“?

Prijave su otvorene do 13. listopada, a broj mladih volontera svakodnevno raste. Očekujemo jednak odaziv mladih kao i prošle godine, a naravno, nadamo se i većem broju. Prošle godine u Sisku se na volontiranje odvažilo preko 180 mladih.
Koje su zadaće pred vama do početka ovogodišnjeg projekta? Što sve treba pripremiti?
Pripreme su u samoj završnici. Osim ugovaranja akcija i promoviranja projekta, moramo se pobrinuti i za sve naše volontere, njihovu prehranu i prijevoz. Sada nam je još preostalo pripremiti i raspodijeliti materijale i alat za radne akcije te sve pripremiti za svečano otvaranje projekta kada će volonteri dobiti svoje zelene majice i saznati na kojim će akcijama volontirati. Ne smijemo zaboraviti ni druženje volontera nakon akcija u subotu, 19. listopada, gdje se želimo zajedno zabaviti i razmijeniti iskustva.

Nositelj organizacije projekta je Pastoral za mlade Sisačke biskupije. Jesu li vam se u pripremi ili provedbi projekta i ove godine priključile neke udruge, društva, organizacije mladih?

Organizacija projekta je u potpunosti na Pastoralu mladih Sisačke biskupije, a suradnju smo ostvarili s tridesetak ustanova i udruga na području Sisačko-moslavačke županije. Uglavnom se suradnja odnosi na realizaciju volonterskih akcija.

Možete li nam već sada reći što konkretno planirate raditi tijekom 24 sata koje izdvajate isključivo za pomoć zajednici?
To mora ostati tajna kako bi se volonteri zaista iznenadili na otkrivanju akcija i ostali beskompromisni.
Koje su ciljane skupine u zajednici kojima ćete se staviti na raspolaganje ove godine?
Želimo povezati volontere s onima kojima je najpotrebnije – djecom, osobama starije životne dobi te osobama s tjelesnim i duševnim oštećenjima. Želimo u mladima razviti svijest da je potrebno sve ljude uključiti u društvenu zajednicu bez obzira na različitosti, ali i da ne smijemo čekati da netko drugi pomogne, već se sami moramo aktivirati.

Obzirom na izvrsna prošlogodišnja postignuća, vjerujemo da je projekt doista prepoznat kao nešto izuzetno vrijedno i dobro te da pomoć lokalne zajednice neće izostati?

Već ove godine su projekt prepoznali i odlučili podržati mnogi pojedinci i poduzetnici. Osim toga, izrazitu podršku primili smo od sisačkog biskupa, msgr. Vlade Košića, te iz Sisačko-moslavačke županije i Grada Petrinje, kamo smo proširili područje djelovanja.

I za kraj, koja je poruka sisačkoj javnosti vezana uz sudjelovanje i provedbu projekta?

“72 sata bez kompromisa” poziva sve mlade od 16 do 30 godina da prepuste djelić svoga vremena na korist zajednici. Za izgradnju društva u kakvom želimo živjeti, sami moramo biti pokretači i akteri pozitivne promjene, a dio toga je svakako i volonterstvo. Za sve one koji još, ili više nisu u okvirima starosne dobi za volontiranje – pratite nas i potičite mlade da nam se priključe.
Prijave su otvorene na www.72sata.hr do 13. listopada, a vijesti iz Siska moći ćete pratiti na facebook eventu 72 sata bez kompromisa – Sisak 2019.

Izvor: Monika Golubić, Katarina Smernić