Svim učiteljicama i učiteljima čestitamo Svjetski dan učitelja!


“Čaša znanja, rijeka mudrosti i more strpljenja = učitelj!”

Svjetski dan učitelja, kojega je UNESCO proglasio 1994. godine, obilježava se 5. listopada. Ovaj datum izabran je u spomen na isti datum 1966. godine kada je potpisana Preporuka o statusu učitelja. Svjetski dan učitelja obilježava se u više od 100 zemalja svijeta, uključujući i Republiku Hrvatsku.
Dan učitelja je prigoda da osobito stavimo naglasak na rad i napor koji ulažu učitelji i nastavnici u sveukupan razvoj društva.

Biti učitelj – najljepši je poziv na svijetu. Zanimanje je to koje stvara sva ostala zanimanja. Biti učitelj zapravo nije zanimanje, to je poziv, ono što se živi 24 sata na dan.
Učitelji obrazuju i odgajaju budućnost svijeta. Oni su ti koji vole, paze, maze, tješe. Često su najbolji prijatelji, osobe od povjerenja. Oni usmjeravaju, formiraju, prenose znanje, tolerantni su i puno praštaju, ali imaju i svoj stav!
Aktualan je i ovih dana položaj prosvjetara u našem društvu. Plaće, zaduženja, reforma, edukacije, a onda i napredovanja u učiteljskoj struci, promocije – ljepša strana učiteljskog poziva.

Vjerujete, nema tog novca koji može platiti rad učitelja, niti se ono što učitelj živi i za što daje sebe može mjeriti određenom visinom primanja.
Vi, roditelji, u ruke učitelja dali ste ono što vam je najvrjednije na svijetu – vašu djecu. S pravom očekujete da će ih učitelji, nastavnici i profesori usmjeravati i poučavati stručno, najkvalitetnije moguće.
Ne zaboravite kako isti ti učitelji od vas očekuju i trebaju pomoć, suradnju te razumijevanje za sve nesavršenosti koje ih ponekad krase – samo su ljudi!

Podržite učitelje svoje djece! Oni vašoj djeci, koju često zovu „moja ili naša djeca“, u svojim učionicama, često puta u teškim i skromnim uvjetima približuju svijet koji ih zove te ih pripremaju za njega. Sve to rade onako kako ih struka oblikuje, ali još više, kako ih oblikuje ljubav prema djeci i vlastitom pozivu.

Foto: sites.google.com, facebok