Misno slavlje povodom Dana policije


Misno slavlje povodom skorašnjeg Dana policije i blagdana njihovog zaštitnika sv. Mihaela arkanđela predvodio je u četvrtak, 26. rujna u katedrali Uzvišenja Svetog Križa u Sisku biskup Vlado Košić. U koncelebraciji su bili policijski kapelan vlč. Ivo Borić, katedralni župnik preč. Marko Karača, rektor svetišta u Gori vlč. Paško Glasnović, župnik sisačke župe Pohoda BDM vlč. Ivan Grbešić i župnik petrinjske župe Preobraženja Gospodnje vlč. Damir Ceković, a služio je đakon Ivan Ćorić.


Misi su nazočili djelatnici Policijske uprave sisačko-moslavačke s načelnikom Lukom Pešutom, predstavnici Sisačko-moslavačke županije, članovi obitelji, rodbina i prijatelji poginulih i nestalih policajaca, koji su stradali u Domovinskom ratu kao i predstavnici vojske.

Na početku okupljene je pozdravio vlč. Borić. Čestitavši okupljenima skori blagdan njihova zaštitnika policijski kapelan pozvao je okupljene da na ovom misnom slavlju osobito mole za sve poginule i nestale policajce.

Govoreći o svetom Mihaelu biskup Košić je rekao kako je on prikazan u Svetom pismu kao Božji ratnik i vođa Božjih anđeoskih četa koje se bore protiv đavla i njegove vojske. Biskup se zapitao i tko su to anđeli te da dao odgovor kako su oni znak Božje prisutnosti. „Čuli smo u prvom čitanju da je Bog okružen milijardama anđela koji mu služe danju i noći. Također u Evanđelju Isus kaže Natanaelu da će gledati kako anđeli silaze i uzlaze nad Sina čovječjega. Mogli bismo reći da policajci imaju takvu jednu evanđeosku ulogu. Zato ih nekada i zovemo ‘plavim anđelima’ jer nas čuvaju poput anđela nebeskih i bdiju nad našim narodom. To je osobito vidljivo u zadnje vrijeme kada, a posebno u našoj županiji, čuvaju granicu od najezde ilegalnih migranata. Usprkos problemima i teškom terenu oni tu zadaću izvršavaju uspješno i čuvaju ne samo Hrvatsku već i Europu od oni koji je žele zaposjesti“, poručio je biskup zahvalivši se na toj požrtvovnosti policajcima.

Biskup je rekao kako je danas prilika i za prisjetit se početka Domovinskog rata. „To je vrijeme kada je zapravo hrvatska policija preuzela obavezu čuvanja domovine. Tek se stvarala država, vojske nije bilo već je ona niknula na temeljima policije, a čiji su pripadnici bili prvi koji su položili život za domovinu. Zato vam također hvala i hvala tim hrabrim mladim ljudima koji su riskirali svoje živote, puno njih je i stradalo. Za njih se posebno molimo u ovom svetom slavlju i da ih Gospodin nagradi za njihovu žrtvu i herojstvo te što su bili spremni žrtvovati se za druge. Molimo danas i za hrabrost svim policajcima, da budu poput svog zaštitnika sv. Mihaela. On jer borac protiv sotone te u Otkrivenju nalazimo tekst koji govori da su đavli zaratili protiv Boga ali su ih Mihael i njegova vojska svladali. To je i pitanje za nas, za što se mi borimo jesmo li na Božjoj strani, strani dobra i sv. Mihaela ili na đavolskoj strani? Jedino boriti se za dobro ima smisla, jer samo je Bog jamac pobjede za one koji se bore za dobro. Oni koji se bore za zlo privremeno i mogu pobjeđivali, ali na kraju će ipak propasti pred Božjim sudom“, zaključio je biskup.

(SV)