Djetinjstvo svakog djeteta na svijetu obilježeno je raznim pričama, najčešće su to bajke. Djevojčice vole slušati o princezama, a dječaci se poistovjećuju s prinčevima, raznim drugim junacima koji te iste princeze u nevolji spašavaju.
Princeza je uvijek dobra i lijepa, plemenita srca koje pomaže svima oko sebe. Tako je u bajkama.
Ipak, stvarni svijet ima svoje princeze. Zasigurno nisu uvijek poput onih iz bajke. No, danas se sjećamo upravo jedne prekrasne, dobre i lijepe princeze plemenita srca.
Princeza Diana, lady Di, princeza od Walesa .. neka su od imena kojima su nazivali Dianu Spencer, prvu suprugu britanskog prijestolonasljednika, Charlesa, princa od Walesa.
Danas se navršava 22 godine od kada je poginula u prometnoj nesreći i svojim preranim odlaskom beskrajno rastužila milijune ljudi diljem svijeta.

Bila je kćerka Johna Spencera i njegove prve žene, Frances Burke Roche. Bila je potomak englesko-škotskih kraljeva čiji potomci nisu nikada sjeli na britanski tron, braće Karla II i Jakova II, te je u britansku kraljevsku obitelj po prvi put unijela njihovu krv.
Princ Charles i Diana vjenčali su se 1981. godine, a kraljevsko vjenčanje je pratilo 750 milijuna ljudi.
Sinovi princeze Diane, William i Henry, su drugi i peti u nasljednom nizu za britansku krunu.

Osim što je bila princeza i brižna majka, bila je i svjetski poznata humanitarka. Pomagala je ljudima u potrebi kroz razne organizacije i udruženja. Diana je bila svjesna svoga medijskog utjecaja i kontinuirano ga je koristila kako bi svijetu i svjetskim moćnicima približila probleme malog čovjeka.
Tijekom života bila je pokroviteljica stotinu humanitarnih organizacija u Velikoj Britaniji, ali i puno šire u svijetu.

Počela je posjećivati bolnice i njegovati bolesnike kao dio svoje uloge princeze od Velsa, ali je zanimanje za ljude u potrebi zadržala do kraja života.
U svom humanitarnom radu bila je često vrlo samozatajna, daleko od kamera i fotoaparata.
Posjećivala je brojne bolnice i provodila puno vremena u razgovoru s bolesnicima tješeći ih i hrabreći. Obilazila je sirotišta, škole i ratom pogođena područja u SAD-u, Angoli, Australiji, Bosni i Hercegovini, Indiji, Egiptu…

Diana je posebno suosjećanje pokazala za ljude koji su izgubili svoje voljene ili su i sami bili teško bolesni.

„ Gdje god je na svijetu bilo patnje i siromaštva, ona je pomagala“ – rekla je nakon Dianine smrti ožalošćena Majka Tereza.

Bila je prva slavna osoba koja se 1987. godine fotografirala kako dodiruje oboljelog od side, te je među prvima aktivno sudjelovala u educiranju javnosti o toj bolesti.

Posljednje godine života, Diana je obilazila ratom zahvaćena područja po svijetu i tako pronosila istinu o razarajućem učinku protupješačkih mina.

Neposredno prije smrti posjetila je Bosnu i Hercegovinu te se sastala sa žrtvama mina.
Kampanja za borbu protiv mina koju je ona zastupala i promicala dobila je, nekoliko mjeseci nakon njene smrti, Nobelovu nagradu za mir.


Njena humanitarna zaklada prikupila je desetke milijuna dolara za pomoć bolesnima i siromašnima. Prinčevi William i Harry nastavljaju majčinim stopama.

Neposredna i topla, princeza zlatna srca – tako Dianu pamte milijuni diljem svijeta. Iako je davno otišla, još i danas pomaže, brine, izaziva tople emocije i neprestano potiče na dobro.

Izvor: wikipedia, tportal

Foto: book.hr, biography.com, pinterest.com