Danas, druge nedjelje u svibnju, obilježavamo Majčin dan. Ovaj blagdan korijene vuče iz engleskog i američkog pokreta žena.
Amerikanka Ann Maria Reeves Jarvis 1865. godine organizirala je „Mothers Day Meetings“ gdje su majke mogle razmjenjivati ideje o aktualnim pitanjima.
Kao osnivačica današnjeg Majčinog dana slovi Anna Marie Jarvis. Ona je u Graftonu 12. svibnja 1907. godine u nedjelju nakon druge godišnjice smrti njezine majke osnovala „Memorial Mothers Day Meeting“.
S 500 bijelih karanfila izrazila je svoju ljubav prema preminuloj majci i u mjesnoj ih je crkvi dijelila drugim majkama. Posvetila se inicijativi za osnivanje službenog državnog praznika u čast majki, pišući pisma političarima, gospodarstvenicima, svećenicima i ženskim udrugama. Već 1909. godine majke su u 45 država SAD slavile Majčin dan, a američki predsjednik Wilson proglasio je 1914. godine Majčin dan nacionalnim praznikom.
Ubrzo se obilježavanje ovog dana posvećenog majkama proširilo na mnoge zemlje Europe, ali i cijelog svijeta.

I u Hrvatskoj je ova današnja nedjelja na poseban način posvećena ženama koje su nam dale život i svu svoju ljubav, brigu i pažnju. Dale su i daju najviše što mogu i znaju.
Djeca se za ovaj dan često pripremaju u tajnosti. Izrađuju male darove s puno ljubavi i daruju svoje majke – čestitkom, cvijetom, svojim malim uratkom, zagrljajem i poljupcem.
Danas na poseban način zahvalimo za naše majke. Majka je jedna i nezamjenjiva. Sjetimo ih se znakom pažnje, molitvom, uspomenama kojima su zauvijek i na sasvim jedinstveni način obilježile naše djetinjstvo, odrastanje …. čitav život!

Foto. pixabay